Baringshoudingen

Over baringshoudingen kan ik veel vertellen. Te veel voor in één blog. Een uitdaging dus om het beknopt te houden en zeker een onderwerp waar ik vaker iets over wil delen!

Door baringshoudingen af te wisselen kun je profijt hebben van verschillende voordelen:

- de weeën zijn beter op te vangen 
- je ervaart minder pijn
- je ervaart meer controle
- een vlotter geboorteproces

Wat voor jou prettige houdingen zijn is een kwestie van uitproberen en aanvoelen. Volg je lichaam en doe wat voor jou goed voelt! Veel vrouwen voelen tijdens de bevalling de behoefte om met hun heupen te draaien en wiegen, voorover te leunen en houdingen aan te nemen die ruimte in je bekken creëren.

Logische houdingen als je nagaat dat jouw baby een bepaalde weg moet afleggen voordat hij of zij geboren wordt. Je kunt jouw baby als het ware begeleiden bij het indalen in jouw bekken en het maken van de spildraai.

Als het lukt en het voelt goed blijf dan zoveel mogelijk in beweging en maak gebruik van de zwaartekracht. Maar zelfs wanneer je ligt kun je ruimte creëren in je bekken. Bijvoorbeeld door op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën.


~INSPIRATIE HOUDINGEN~

Hieronder een aantal voorbeelden om je een idee te geven van de mogelijkheden. Er is nog veel meer mogelijk. Zoals ik hierboven al schreef: doe vooral wat goed voelt voor jou!

Staand

- Fijn om ergens op te kunnen steunen. Met je handen of elleborgen op een tafel of aanrecht bijvoorbeeld. Of leg een geboortebal op het bed en leun daar met je bovenlijf overheen.
- Sla je armen om je (geboorte)partner. 
- Ondertussen kun je met je heupen draaien en wiegen.

Lopen

- O.a. beginfase van de bevalling. Kan net het laatste zetje geven om de baby te laten indalen en ontsluiting op gang helpen.
-Traplopen versterkt dit effect (mocht dit goed voelen).

Zittend

- Achterstevoren op een stoel terwijl je met je armen en hoofd tegen de rugleuning ligt. Gebruik eventueel een kussen over de rugleuning.
- Op een geboortebal (makkelijker om daarop met je heupen in beweging te houden). Ga bijvoorbeeld voor het bed zitten en leun met je armen en hoofd op een stapel kussens.

Liggend

- Bij voorkeur op je zij i.p.v. op je rug. Je kunt zo meer ruimte in je bekken creëren en het is gunstiger m.b.t. de zwaartekracht.
- Gebruik een kussen tussen je knieën om je bekken meer te ‘openen’.
- Ook in bed kun je verschillende houdingen blijven afwisselen (bij pijnbestrijding).

Hurken

- Met name tijdens de geboortefase.
- Kan persdrang versterken.
- Vergroot de bekkenuitgang tot 30%! Dus meer ruimte voor de baby om geboren te worden.
- Tip: zorg voor steun. 

Op handen en knieën

- Fijn bij rugweeën omdat je minder druk op je (onder)rug ervaart. Bovendien kan je (geboorte)partner goed bij je rug om deze te masseren!
- Je kunt hierbij ook over een geboortebal, de schoot van de partner o.i.d. leunen.
- Net als hurken vergroot deze houding je bekkenuitgang.