Ontspannen bevallen; tips!

Tips voor vertrouwen, rust en ontspanning

Dat vertrouwen, rust en ontspanning helpend kunnen zijn tijdens de bevalling is vast niet nieuw voor je. Wanneer de geboorte van je kindje dichterbij komt hoop ik dat je met een gevoel van vertrouwen naar dit moment kunt uitkijken!

Toch is het voor veel vrouwen (en ook partners) anders. Hoe zal de bevalling verlopen? Hoe voelen de weeën? Kan ik ontspannen blijven? Allemaal vragen die rust en vertrouwen in de weg kunnen staan.

Met de juiste geboortevoorbereiding vergroot je de kans op een positieve ervaring! Ik deel mijn belangrijkste tips t.a.v. voorbereid bevallen met je.

1.      Zoek een manier van geboortevoorbereiding die bij jou past. Dit kan zijn een groepscursus, privé cursus, het lezen van boeken of luisteren van podcasts. Laat je informeren en inspireren: wat kunnen we verwachten en hoe kunnen we zelf een bijdrage leveren aan een positieve ervaring.  

2.      Betrek jouw partner bij jullie voorbereiding. Het geeft jullie beiden rust, wanneer jouw partner ook geïnformeerd is en geïnspireerd over zijn rol tijdens de bevalling.

3.      Ga op zoek naar positieve geboorteverhalen. Het beeld dat je hebt van bevallen wordt grotendeels bepaald door de verhalen van anderen en wat je ziet in de media. Het lezen en luisteren van positieve geboorteverhalen kunnen bijdragen aan het creëren van realistische verwachtingen. Vaak wordt je hierdoor ook op ideeën gebracht voor het volgende punt.

4.      Ontdek jullie geboortevoorkeuren en zet ze op papier. Een manier om bewust met jullie voorbereiding bezig te zijn. Het vormt een goed communicatiemiddel richting zorgverleners. Ik hoor van veel aanstaande ouders dat het rust geeft zodra ze dit geschreven hebben. Op zoek naar een hulpmiddel voor het schrijven van jullie geboortevoorkeuren? Voor mijn cursisten heb ik een werkboek geboortevoorkeuren gemaakt.
Lees hier mijn blog over geboortevoorkeuren.

5.      Zorg dat je op de hoogte bent van de verschillende soorten pijnverlichting. Zowel de medische opties als de opties voor natuurlijke pijnverlichting. Denk aan de werking van warm water, het krijgen van tegendruk en het gebruik van de Elle TENS.

6.     Praktische voorbereiding geeft rust. Zorg dat je op tijd allerlei regelzaken kunt afvinken, zodat je tijdens jouw verlof zoveel mogelijk kunt ontspannen. Welke dingen passen op jouw to do list?

   - Het klaarleggen van de spullen voor de bevaltas
   - Het regelen van een geboortebal (ook fijn tijdens je zwangerschap!)
   - Een playlist voor de geboorte samenstellen
   - Een Elle TENS huren 
   - Een bevalbad huren