Partner als sfeermanager

In een eerdere blog heb je al kunnen lezen waarom ik aanraad om als partner* betrokken te zijn bij de voorbereiding op de bevalling. Voor de barende vrouw, maar ook voor de partner zelf geeft het rust en vertrouwen wanneer je kennis hebt van het geboorteproces, samen hebt nagedacht over jullie voorkeuren én wat jouw rol kan zijn tijdens de bevalling. 

Eén van de taken die je als partner tijdens de bevalling op je kunt nemen is die van “sfeermanager”. Als je weet hoe belangrijk het is dat een vrouw zich tijdens haar bevalling op haar gemak kan voelen begrijp je waarom. En wie kan dit beter aanvoelen dan haar eigen partner? Jij bent degene die haar het beste kent, weet hoe ze zich kan ontspannen en wat haar juist uit die ontspanning zou kunnen halen. 

Sfeermanagement dus! Door je af te vragen: wat zou haar kunnen helpen beter te ontspannen? Vaak zijn het kleine dingen die op dat moment veel effect kunnen hebben. Bijvoorbeeld even vragen of iemand buiten de kamer een (telefoon)gesprek kan voeren, zodat dit haar niet uit haar concentratie brengt. De lampen dimmen, een warm bad/ douche voorstellen, een aanraking/ massage; met dit soort acties kun je een groot verschil maken! Naast praktische handelingen kan ook jouw mentale steun essentieel zijn. Maar dat bewaar ik even voor een andere blog. 


*De (geboorte)partner is in veel gevallen de levenspartner van de vrouw en vader van het kind. Het kan echter ook gaan om de vrouw, vriend(in), moeder, zus of een ander persoon.