Toucheren: jouw wensen en alternatieven

Bevallen zonder toucheren?

“Huh, maar als je gaat bevallen wordt je toch standaard getoucheerd om je ontsluiting te bepalen?”

Deze reactie krijg ik vaak als ik vraag aan cursisten wat ze weten over toucheren en of ze hebben nagedacht over hun voorkeuren met betrekking tot een vaginaal toucher.

Voor de mensen die denken: “toucheren… wat is dat ook alweer?” -> een vaginaal toucher is een inwendig onderzoek waarbij jouw verloskundige of gynaecoloog twee vingers in je vagina brengt om de rijpheid en eventuele ontsluiting van de baarmoedermond te voelen.

Wat verwacht je dat deze handeling met je doet? En de informatie die het oplevert? Sta er eens bij stil dat dit zowel een meevaller als tegenvaller kan zijn! Wat doet dit vervolgens met jouw vertrouwen? 

En begrijp me niet verkeerd: ik ben geen tegenstander van toucheren. Maar wel een groot voorstander van goed voorbereid én geïnformeerd bevallen. Want alleen op basis van de juiste informatie kun je een weloverwogen beslissing maken: vind ik dat toucheren op dit moment van mijn bevalling een meerwaarde heeft óf vind ik het niet nodig/ een vervelende onderbreking van het proces.

Om je te helpen te ontdekken waar jouw voorkeur naar uitgaat een aantal feitjes over toucheren:

-        Het is slechts een momentopname. Het aantal centimeters ontsluiting op dat moment zgt vrij weinig over het verdere verloop van de bevalling. Je kunt bijvoorbeeld úren doen over de eerste centimeters om vervolgens binnen een uur 5 centimeter verder te ontsluiten. Ontsluiting verloopt in veel gevallen niet lineair (1 cm per uur), dit verschilt per vrouw, per bevalling en per fase van de bevalling.

-        Een vaginaal toucher is niet de enige manier om de voortgang van jouw bevalling te beoordelen. Aan allerlei andere signalen zie je dat een bevalling vordert: houdingen die je aanneemt, geluiden en bewegingen die je maakt, in hoeverre je je afsluit voor de omgeving. Ik heb het als Doula mogen zien; je gaat dit steeds beter herkennen.

-        Een heel gaaf alternatief is de paarse lijn. Bij ongeveer 3 op 4 vrouwen verschijnt er tijdens de bevalling een paarse lijn in de bilspleet. Deze lijn ontstaat door de druk van het hoofdje van de baby op de bloedvaten rondom je heiligbeen. De lijn wordt langer en donkerder als je kindje verder indaalt en je meer ontsluiting hebt. Een lijn tot aan het einde van de bilspleet duidt meestal op volledige ontsluiting. De lijn kan trouwens ook rood of wit zijn, afhankelijk van de kleur van je huid.     

Mijn advies zou zijn om voor jezelf na te gaan hoe jij denkt over deze (en andere) interventie tijdens jouw bevalling. Ga in gesprek met jouw zorgverlener en stel vragen: voeren zij dit vaak uit, in welke situaties wel/ niet? Wanneer je dit soort voorkeuren vóór de bevalling bespreekt kan je dit rust geven.