Veelgestelde vragen TENS

Is het veilig om de Elle TENS te gebruiken?

Ja, gebruik van de TENS is volkomen veilig. Via de huid worden zwakke elektrische stroompjes afgegeven aan de zenuwen. Deze prikkels op je huid zwakken de interne prikkels van de weeën af. Zodra je de TENS uitzet stopt het effect. Gebruik van de TENS heeft geen bijwerkingen en het heeft geen invloed op jouw baby.

Afgeraden wordt de TENS te gebruiken bij hartritmestoornissen, epileptische aandoeningen of het gebruik van een pacemaker.

Kan de Elle TENS ook gebruikt worden in het ziekenhuis?
Ja, ook bij een bevalling in het ziekenhuis kun je gebruik maken van de TENS. Het gaat ook samen met een CTG of andere metingen. Het komt maar heel zelden voor dat de TENS andere metingen verstoord en je hierdoor het (tijdelijk) niet kunt gebruiken.  

Tip: juist ook tijdens de autorit naar het ziekenhuis kan gebruik van de TENS fijn zijn.

Werkt de Elle TENS alleen bij rugweeën?
Nee, ook wanneer je buik- of beenweeën ervaart geeft de TENS verlichting. De prikkels van de TENS leiden je af van de weeënpijn ongeacht waar je dit voelt. Daarnaast bevorderen de prikkels de aanmaak van jouw lichaamseigen pijnstiller endorfine.

Wordt het huren van de Elle TENS vergoed?
Veel zorgverzekeraars bieden hiervoor een vergoeding aan. Óf dit zo is en hoeveel je vergoed krijgt verschilt per verzekeraar en pakket.


Ik kan (tegen betaling) een TENS apparaatje van mijn verloskundige gebruiken, is dit hetzelfde als er één huren bij jou? 
Laat ik het vooropstellen dat ik het een super ontwikkeling vind dat verloskundigen dit soort diensten aanbieden.
Toch krijg ik veel aanvragen van dames die liever zelf een TENS huren. De meest voorkomende reden: je hebt het TENS apparaatje dan al voor de start van de bevalling in huis. Het advies is namelijk om het zo vroeg mogelijk tijdens de bevalling te gaan gebruiken, onder andere omdat het kan bijdragen aan de aanmaak van lichaamseigen pijnstiller endorfine. Veel vrouwen vinden het gebruik van de TENS juist fijn in de tijd vóór de komst van de verloskundige.

Handig om na te vragen aan jouw verloskundige: vanaf wanneer kun je de TENS gebruiken? En ook; wat gebeurt er als jij wordt overgedragen naar de ‘tweede lijn’; kun je de TENS dan eventueel blijven gebruiken?


Ik wil in bad bevallen, kan ik dan ook gebruik maken van de Elle TENS?
Jazeker! Je kunt niet met de TENS in bad; de elektroden mogen niet nat worden. Toch vind ik de TENS en een bevalbad een gouden combi. Bij een badbevalling is het advies om vanaf de actieve fase in bad te gaan. De TENS kun je tot dat moment goed gebruiken voor verlichting van de weeën.
 

Kan ik voor de bevalling de Elle TENS alvast proberen?
Ja, dat kan en dat raad ik je ook aan om te doen.
Door de elektroden op je onderarm te plakken kun je alvast ervaren hoe het gebruik van de TENS voelt en hoe de verschillende instellingen werken. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de bevalling mee vertrouwd bent met de Elle TENS.
De meegeleverde elektroden kun je na het testen weer op het beschermfolie plakken en vervolgens nog meerdere malen gebruiken. 


Tijdens welke fase(n) van de bevalling gebruik je de TENS?
Eigenlijk kun je de TENS tijdens iedere fase van de bevalling gebruiken. Voornamelijk het gebruik tijdens de ontsluitingsfase is bekend, maar ook tijdens de uitdrijvingsfase en de nageboorte kan de TENS gebruikt worden.

De werking van de TENS is het meest optimaal wanneer je deze vanaf de vroege (latente) fase van de bevalling gebruikt. Wacht dus niet te lang. De TENS helpt je namelijk met de afgifte van je lichaamseigen pijnstiller endorfine. Wanneer je hier al vroeg in de bevalling mee start heb je er later in de actieve fase meer profijt van.


Ervaringen Elle TENS

Marèl

Ik had behoorlijke rugweeën, gebruik van de TENS haalde voor mij de scherpe randjes van de pijn en gaf een prettig gevoel tijdens de weeën. Ik heb goede informatie over het gebruik gekregen. En ook was de TENS eenvoudig om te gebruiken en zat er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij.

Daphne

Het heeft mij erg geholpen tijdens de heftige rugweeën, de TENS zorgt voor prettige afleiding. Ik zou het huren van een TENS zeker aanbevelen. Sterker nog, een vriendin heb ik het aanbevolen en zij heeft er ondertussen één gehuurd bij GeboorteWijs.

Stefanie

Gaf afleiding, tegendruk in de rug en werkte absoluut pijn verlichtend. Zelfs tot de persweeën aan toe.

Marleen

Hele fijne verlichting van de pijn van de weeën, dit heeft de bevalling een stuk draaglijker gemaakt. Simpele bediening en duidelijke beschrijving bijgevoegd.

Imke

Het geeft afleiding en verlichting van de ontsluitingsweeën. Het kan enorm helpen om niet (direct) medisch pijnstilling te vragen. Net als warmte. 

Anouk 

De stroomschokjes gaven mij goede afleiding om de pijnlijke rugweeën op te vangen. Vooral met de autorit naar het ziekenhuis was dit prettig! Alles zag er prima uit en werkte naar behoren, met duidelijke uitleg hoe de TENS te gebruiken.